Ételkóstolás a Földvár Bölcsődében

Ételkóstolással egybekötött szülői értekezletet tartottunk 2022. Április 04-én a bölcsődénkben. Nagyon fontos számunkra, hogy a hozzánk járó gyermekek testi-lelki fejlődése a lehető legoptimálisabban alakuljon. Ennek nagyon fontos összetevője a változatos étkezés. Sok gyermek még ebben az életkorban ismerkedik meg először bizonyos ételféleségekkel. Szeretnénk ehhez mi is hozzájárulni, hogy minél összetettebb és minél változatosabb legyen a paletta, ami a gyermekek rendelkezésére áll. Természetesen a saját főzőkonyhánkban igyekszünk a  gyermekek életkorát figyelembe véve olyan étrendet összeállítani, amely mind konyhatechnikailag, mind pedig összetételében megfelel az adott korosztálynak. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mi állíthatjuk össze az étlapot és  a megvásárolt alapanyagoktól a kész ételig nyomon követhetjük a  folyamatokat,
A szülők nagyarányú részvétele jelezte számunkra, hogy mindenki fontosnak tartja, hogy megismerkedjen azokkal az ételekkel, melyeket gyermekeik fogyasztanak a bölcsődénkben. A szülők 2 főételt: Csőben sült brokkolit sajttal, Alma-cékla mártást és 1 feltétet:Zabpelyhes húsgombócot valamint 2 kent-kenyeres ételt: Házi húskrémes kenyeret és Házi csibemáj-krémes kenyeret kóstolhattak meg.  Az elkészített ételek receptjeit itt találják meg. 

1. Csőben sült brokkoli sajttal: 
Hozzávalók:
- 80 dkg brokkoli
- 60 dkg karikára vágott burgonya
- 15 dkg trappista sajt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 6 dl tej
- 6 tojás
- 1 kiskanál szerecsendió
- só
- borsikafű
- olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítése:
A brokkolit és a burgonyát külön-külön sós vízben meg kell főzni, majd tedd félre. A vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, világos rántást készítünk belőle. Ízlés szerint sózzuk, majd szerecsendióval és borsikafűvel ízesítjük.  Adagonként a tejet hozzáadjuk, simára forraljuk,  besamelt készítünk. Közben a tojásokat megfőzzük. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kikenünk olajjal. A leszűrt burgonyát eligazítjuk benne. Ráhelyezzük a felszeletelt-főtt tojást., a reszelt sajtot, a brokkolit. A besamell mártással a tetejére öntjük, elsimítjuk. Légkeveréses sütőben 170 0C-on aranybarnára sütjük.

2. Alma-cékla mártás 
Hozzávalók:
- 80 dkg alma
- 80 dkg cékla
- 10 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 dl tejföl
- ízlés szerint só, cukor, fahéj, szegfűszeg
Elkészítése: 
Almát céklát megpucoljuk, lereszeljük. Előbb a céklát kezdjük el enyhén sós vízben puhára főzni a fűszerekkel. Amikor megpuhult a cékla, hozzáadjuk az almát. Egy rövid ideig összefőzzük a kettőt. A tejfölt a liszttel csomómentesre kikeverjük, majd a tejjel fokozatosan felhígítjuk- habarást készítünk. A mikor megpuhult az alma, besűrítjük ezzel az elkészített habarással, felforraljuk. Ha szükséges utánaízesítünk .

3. Zabpelyhes húsgombóc 
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéshús
- 8 dkg zabpehely
- 2 db nyers tojás
- só ízlés szerint
Elkészítése:
A darált húst sóval, tojással, zabpehellyel összedolgozom és 1/2-1 órát állni hagyjuk, pihentetjük. Enyhén sós vizet felrakunk forrni, közben kigombócoljuk az elkészített masszát.  Majd a forrásban lévő vízbe belehelyezzük a gombócokat, készre főzzük.

4. Házi húskrém 
Hozzávalók:
- 15 dkg csirkemell
- 2 dkg margarin 
- 1 dl tejföl
- 3 dkg vöröshagyma
- ízlés szerint só, lestyán vagy petrezselyemzöld.
Elkészítése:
Csirkemellet megfőzzük (nem sós vízben). Ha megfőtt kivesszük a vízből. megvárjuk, amíg kihűl. A főtt csirkemellet apró darabokra vágjuk. Majd egy tálba tesszük, hozzáadjuk a nyers vöröshagymát, margarint. Fűszerezzük, majd a tejföl felét hozzáadjuk. Botmixer segítségével krémet készítünk belőle. A tejfölt másik felét lazán fakanállal hozzákavarjuk. Beízesítjük sóval és a kívánt fűszerrel.

5. Házi csibemájkrém 
Hozzávalók:
- 16 dkg csirkemáj
- 1/2 tojás
- 2 dkg vöröshagyma
- 5 dkg tejföl
- Ízlés szerint só, majoranna
Elkészítése:
A májat nem sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, akkor hideg vízben lehűtjük, megvárjuk, amíg teljesen kihűl.  A tojást szintén megfőzzük-lehűtjük. Egy tálba helyezzük a májat, fél tojást és a vöröshagymát. Sóval és a majorannával botmixerrel kevés tejföllel simára dolgozzuk. A végén a maradék tejfölt lazán fakanállal hozzákeverjük.