Ételkóstolás a Földvár Bölcsődében 2025

Bölcsődénkben ételkóstolóval egybekötött szülői értekezlet tartottunk. Nagy örömünkre szolgált, hogy nagy volt az érdeklődés a rendezvényen.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szülők megismerkedhetnek a bölcsődei ételekkel és ne csak az étlapon tudják elolvasni.

A bölcsődénkben szigorú szabályoknak kell megfelelnie a gyermekek étkeztetésének. Meghatározott összetétellel, változatos konyhatechnikai eljárásoknak kell az ételeket elkészíteni, mindennek szem előtt tartani az életkori igényeket és nem utolsó sorban az élvezeti értékeket.

Minden étel itt a bölcsődében a saját főzőkonyhában készül el. Az élelmezésvezetőnk és a szakácsaink mindent megtesznek azért, hogy finom, változatos, sok gyümölcsöt, zöldséget és megfelelő mennyiségű húst fogyasszanak a hozzánk járó gyermekek.

A szülői értekezleten szívesen vették a szülők, hogy őket is egy kicsit bevonjuk az ételek megismerésére. Igyekeztünk olyan ételekkel készülni, melyeket otthon nem biztos, hogy minden háztartásban elkészítenek: Házi húskrém, Házi csibemájas, Muszaka, Zabpehely felfújt.

 A kóstolás végén a kiosztott véleményező papírra leírhatták észrevételüket.

 Köszönjük visszajelzéseiket és támogató, dicsérő szavaikat.

Az elkészített ételek receptjeit és a fényképeket a következőekben tekinthetik meg:

Házi húskrém

 Hozzávalók:

– 0,15 kg csirkehús

– 0,02 kg margarin

– 1 dl tejföl

– 0,03 kg vöröshagyma

– ízlés szerint só, lestyán, vagy petrezselyem zöld.

Elkészítés:

A csirkehúst megfőzzük, ki hűtjük, ledaráljuk. A megdarált húst kikeverjük a margarinnal, a tejföllel, kevés sóval, lestyánnal, apróra vágott vöröshagymával. Botmixerrel krémesijük.

Házi csibemájas

Hozzávalók:

– 0,15 kg csirkemáj

– 1 dl tejföl

– 1 db főtt tojás

– 0,03 kg vöröshagyma

– ízlés szerint só, majoránna

Elkészítése:

A csirkemájat megfőzzük, ki hűtjük. Összekeverjük a tejföllel, a főtt tojással, apróra vágott vöröshagymával, pici sóval, majoránnával. Botmixerrel krémesítjük.

Zabpehely felfújt

20 dkg zabpelyhet megfőzünk egy picivel több, mint 1 liter tejben. Közben adunk hozzá egy pici sót és egy teáskanál cukrot. Addig főzzük, míg jó sűrű nem lesz, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni.

6 dkg vajat jó habosra kikavarunk, adunk hozzá 5 dkg porcukrot, majd 5 tojássárgáját egyenként. Habosra kikavarjuk. Beleteszünk egy citromhéját, egy csomag vaníliáscukrot. Ezt a tojásos keveréket összekeverjük a zabpehellyel, teszünk bele 5 dkg mazsolát. Végül beleforgatjuk a tojásfehérjék felvert habját. Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük.    180 C ° -os sütőben, 30- 40 percig sütjük.

Muszaka recept:

Hozzávalók 4 adag:

Muszakához:

0,5 kg padlizsán

0,5 kg burgonya

80dkg csirke (darálva)

2 db vöröshagyma

2 db paradicsom

1 db paprika

6 gerezd fokhagyma

3 dl passzírozott paradicsom

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

fahéj ízlés szerint

oregánó ízlés szerint

szegfűszeg ízlés szerint

babérlevél ízlés szerint

A mártáshoz:

5 dkg vaj

5 dkg finomliszt

3 dl tej

15 dkg sajt

1 db tojás

só ízlés szerint

szerecsendió ízlés szerint

Elkészítése:

A padlizsánokat 1 cm-es szeletekre vágjuk és sütőben megsütjük. A krumplit hasonló vastagságúra vágjuk, majd megfőzzük. Az apróra szeletelt hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst – pirítjuk-, közben a sót, borsot, oregánót, fahéjat, szegfűszeget, babérlevelet, zúzott fokhagymát is belerakjuk. Mikor kezd átsülni a hús, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, paprikát, paradicsompürét, és zsírjára sütjük.

Mártás elkészítése:

Egy edényben megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet, míg eléri a megfelelő sűrűséget, és beleütünk 1 tojást. Levesszük a tűzről, ízesítjük sóval, szerecsendióval és hozzáadjuk a reszelt sajtot.

Rétegezés:

Egy kiolajozott tepsi alját kirakjuk a padlizsánszeletekkel, ráhalmozzuk a húst, erre jön a burgonya, végül az egészet leöntjük a mártásunkkal.

Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megosztás