Ételkóstolás a Földvár Bölcsődében 2025
Bölcsődénkben ételkóstolóval egybekötött szülői értekezlet tartottunk. Nagy örömünkre szolgált, hogy nagy volt az érdeklődés a rendezvényen.
Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szülők megismerkedhetnek a bölcsődei ételekkel és ne csak az étlapon tudják elolvasni.
A bölcsődénkben szigorú szabályoknak kell megfelelnie a gyermekek étkeztetésének. Meghatározott összetétellel, változatos konyhatechnikai eljárásoknak kell az ételeket elkészíteni, mindennek szem előtt tartani az életkori igényeket és nem utolsó sorban az élvezeti értékeket.
Minden étel itt a bölcsődében a saját főzőkonyhában készül el. Az élelmezésvezetőnk és a szakácsaink mindent megtesznek azért, hogy finom, változatos, sok gyümölcsöt, zöldséget és megfelelő mennyiségű húst fogyasszanak a hozzánk járó gyermekek.
A szülői értekezleten szívesen vették a szülők, hogy őket is egy kicsit bevonjuk az ételek megismerésére. Igyekeztünk olyan ételekkel készülni, melyeket otthon nem biztos, hogy minden háztartásban elkészítenek: Házi húskrém, Házi csibemájas, Muszaka, Zabpehely felfújt.
A kóstolás végén a kiosztott véleményező papírra leírhatták észrevételüket.
Köszönjük visszajelzéseiket és támogató, dicsérő szavaikat.
Az elkészített ételek receptjeit és a fényképeket a következőekben tekinthetik meg:
Házi húskrém
Hozzávalók:
– 0,15 kg csirkehús
– 0,02 kg margarin
– 1 dl tejföl
– 0,03 kg vöröshagyma
– ízlés szerint só, lestyán, vagy petrezselyem zöld.
Elkészítés:
A csirkehúst megfőzzük, ki hűtjük, ledaráljuk. A megdarált húst kikeverjük a margarinnal, a tejföllel, kevés sóval, lestyánnal, apróra vágott vöröshagymával. Botmixerrel krémesijük.
Házi csibemájas
Hozzávalók:
– 0,15 kg csirkemáj
– 1 dl tejföl
– 1 db főtt tojás
– 0,03 kg vöröshagyma
– ízlés szerint só, majoránna
Elkészítése:
A csirkemájat megfőzzük, ki hűtjük. Összekeverjük a tejföllel, a főtt tojással, apróra vágott vöröshagymával, pici sóval, majoránnával. Botmixerrel krémesítjük.
Zabpehely felfújt
20 dkg zabpelyhet megfőzünk egy picivel több, mint 1 liter tejben. Közben adunk hozzá egy pici sót és egy teáskanál cukrot. Addig főzzük, míg jó sűrű nem lesz, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni.
6 dkg vajat jó habosra kikavarunk, adunk hozzá 5 dkg porcukrot, majd 5 tojássárgáját egyenként. Habosra kikavarjuk. Beleteszünk egy citromhéját, egy csomag vaníliáscukrot. Ezt a tojásos keveréket összekeverjük a zabpehellyel, teszünk bele 5 dkg mazsolát. Végül beleforgatjuk a tojásfehérjék felvert habját. Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük. 180 C ° -os sütőben, 30- 40 percig sütjük.
Muszaka recept:
Hozzávalók 4 adag:
Muszakához:
0,5 kg padlizsán
0,5 kg burgonya
80dkg csirke (darálva)
2 db vöröshagyma
2 db paradicsom
1 db paprika
6 gerezd fokhagyma
3 dl passzírozott paradicsom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fahéj ízlés szerint
oregánó ízlés szerint
szegfűszeg ízlés szerint
babérlevél ízlés szerint
A mártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg finomliszt
3 dl tej
15 dkg sajt
1 db tojás
só ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
Elkészítése:
A padlizsánokat 1 cm-es szeletekre vágjuk és sütőben megsütjük. A krumplit hasonló vastagságúra vágjuk, majd megfőzzük. Az apróra szeletelt hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst – pirítjuk-, közben a sót, borsot, oregánót, fahéjat, szegfűszeget, babérlevelet, zúzott fokhagymát is belerakjuk. Mikor kezd átsülni a hús, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, paprikát, paradicsompürét, és zsírjára sütjük.
Mártás elkészítése:
Egy edényben megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet, míg eléri a megfelelő sűrűséget, és beleütünk 1 tojást. Levesszük a tűzről, ízesítjük sóval, szerecsendióval és hozzáadjuk a reszelt sajtot.
Rétegezés:
Egy kiolajozott tepsi alját kirakjuk a padlizsánszeletekkel, ráhalmozzuk a húst, erre jön a burgonya, végül az egészet leöntjük a mártásunkkal.
Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.